Dik anderhalf jaar is met man en macht gewerkt aan de realisatie van het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Het ontwerp is van Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.  Aannemingsmaatschappij Friso heeft vakwerk geleverd. Het Rijksmonument gebouw 66, de voormalige mastenloods, vormt straks het publieke en politieke hart: de balies zitten aan de ruimtelijke publieksstraat, er is een sfeervolle trouwzaal en in de raadszaal is voldoende ruimte voor publiek. Gebouw 72, de voormalige zeilmakerij, kan nu worden ingericht als werkplek voor ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders. Dinsdag 27 juni heeft Marichel Weel, directeur Zeestad, de sleutels van beide gebouwen gekregen van aannemingsmaatschappij Friso en de symbolische sleutel overgedragen aan wethouder Michiel Wouters.

 “Een gebouw is net als een mens, dat heeft karakter”

Architect Jan Peter Wingerden van Office Winhov schetst de ontdekkingstocht naar het karakter bij het ontwerpen van het gemeentehuis. “De gebouwen, met name 66, hebben een rijke historie als mastenloods en torpedowerkplaats. Dat maakt dat je het gebouw moet leren kennen. Sommige aanpassingen gaan heel goed en andere helemaal niet . Maar het zijn ook gebouwen met schoonheid en warmte. Die eigenzinnigheid en eigenwijsheid van de gebouwen zullen de nieuwe gebruikers ook ervaren. Den Helder krijgt een uniek gemeentehuis.”

Behoorlijke uitdagingen voor de aannemer

Henk Dedden, algemeen directeur van Friso Bouwgroep: “de architect kan dat mooi vertellen, maar dat geeft de aannemer ook behoorlijke uitdagingen. Wij zijn trots dat we het stadhuis met elkaar hebben mogen bouwen. Er is vakwerk geleverd. De twee industriële gebouwen zijn getransformeerd naar open en ruime bezoek- en werkruimtes. De combinatie van bouw en renovatie van gebouw 66 en de (ver)nieuwbouw van gebouw 72 maken de opdracht zeer bijzonder.”

Bouwen in een bijzondere tijd

Marichel Weel spreekt uit “dat het bijzonder knap is dat in deze tijd waarin de bouwkosten flink zijn gestegen en materieel en personeel schaars is, is gebouwd binnen budget en tijd. Aannemingsmaatschappij Friso is een aannemer van kwaliteit, met veel ervaring in restauratie- en renovatiewerk. Dat zien we terug in het hele werk. Het is een plezier om met alle bedrijven aan deze opdracht te werken”.

Sleutel voor de gemeente

Dinsdagmiddag heeft Friso het werk opgeleverd aan Zeestad. Bij die gelegenheid nam wethouder Wouters de symbolische sleutel met trots in ontvangst. De komende weken werken Zeestad, Friso en de gemeente hard aan afronding van het project en de verdere inrichting zodat later dit jaar de officiële opening kan plaatsvinden.