Fort Kijkduin is gebouwd rond 1813 om de smalle kuststrook tussen Callantsoog en Huisduinen te verdedigen tegen aanvallen op de haven van Den Helder. Destijds was dit de enige manier om over land de haven van Den Helder te bereiken. Daarom wordt Fort Kijkduin ook wel de deur naar de Waddenzee genoemd.

Fort Kijkduin is eigendom van Stichting Stelling Den Helder en heeft in 1996 een grondige verbouwing ondergaan. Kijkduin is nu een schitterend gerestaureerd fort met een voor Europa uniek zeeaquarium dat in de onderaardse beuken van het fort is gebouwd; 11 schitterende aquaria met elk een eigen thema. Bijzonder is de meterslange glastunnel en de zeezoogdieren expositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de Potvis. Bovendien wordt in het aangrenzende museum de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving uiteengezet.

Inmiddels is de volgende restauratiefase van dit Rijksmonument afgerond. De ten zuiden van het fort gelegen bastions zijn herbouwd en de oorspronkelijke keermuur is gereconstrueerd.