Dekker Bouw & Infra gaat de nieuwe brug tussen het stadshart van Den Helder en Willemsoord aanleggen. De bouw is na een aanbesteding door Zeestad aan het bedrijf uit Warmenhuizen gegund. Fietsers en voetgangers krijgen hierdoor vanaf de Flaneerkade makkelijker toegang tot de voormalige Rijkswerf. De aannemer begint in september met de ontwerpfase. De brug moet tijdens Sail 2023 toegankelijk zijn.

De ontwikkeling van de brug is in 2008 opgenomen in het Uitwerkingsplan Stadshart. Het idee achter de aanleg is dat de twee stadsdelen –het stadshart en het historische Willemsoord– een duidelijke en veilige route voor fietsers en voetgangers krijgen en beter met elkaar worden verbonden. Op deze manier wordt de oude Rijkswerf nog meer een onderdeel van het stadscentrum.

De brug krijgt een historisch karakter, gebaseerd op de voormalige Ankerparkbrug. Deze brug verbond een stukje verderop tot in de jaren zestig de Nieuwe Brugstraat met het Ankerpark. De nieuwe brug wordt een basculebrug van staal van vijf meter breed. Fietsers kunnen straks in twee richtingen eroverheen rijden. Daarnaast komt een voetpad op de brug. Omdat er een hoogteverschil is tussen Willemsoord en de Flaneerkade, gaat aannemer Dekker de Flaneerkade op de plek van de brug iets ophogen. Op die manier kan de brug recht komen te liggen.

In de komende tijd werken de aannemer, Zeestad en andere partijen in de omgeving aan de uitwerking van het verdere ontwerp. Dankzij het meedenken van deze partijen, zoals de Museumhaven en het Reddingmuseum, is het eerste schetsontwerp al op belangrijke punten aangepast. Zo is de brug iets opgeschoven qua locatie in de richting van lichtschip Texel en is de doorvaartopening van de brug verplaatst naar een ander punt. Door deze veranderingen blijft er bijvoorbeeld voldoende ruimte in de haven voor de historische schepen die deel uitmaken van het Reddingmuseum. Eind van het jaar wordt ook een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omwonenden en geïnteresseerden.

“Mooi dat dit punt uit het uitwerkingsplan in de komende tijd wordt gerealiseerd”, zegt directeur Marichel Weel van Zeestad. “Ik ben ook heel erg blij dat de partijen die actief zijn op Willemsoord met ons willen meedenken over de verdere uitwerking van het ontwerp. Zij hebben al eerder een waardevolle bijdrage geleverd in de beginfase en we hopen dat ze dit blijven doen, zodat er straks een mooie brug ligt die deze stadsdelen op een goede manier met elkaar verbindt.”