Het veldje op de stationslocatie tegen de Beatrixstraat ligt er klaar voor: het nieuwe Helderse maritieme icoon. Het was een expliciete wens van inwoners om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad. Het Helderse maritieme bedrijfsleven heeft haar commitment uitgesproken over deze bolder (beting). Een dubbele bronzen bolder van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven. Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven en de Koninklijke Marine, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar.
Maritieme DNA
Den Helder – aan drie kanten omgeven door water – leeft met en door de zee. Een boodschap die iedere bezoeker aan de stad straks ontvangt als hij via de stationslocatie de stad betreedt. Het Helderse maritieme bedrijfsleven, de Port of Den Helder, de TESO en andere lokale partijen als HOB en Citymarketing Den Helder hebben het initiatief van Zeestad omarmd en maken dit mogelijk. Zij bieden de stad een symbool van iconisch formaat aan: een dubbele bolder, uitgevoerd in brons en gedecoreerd met het verhaal van de stad. De nautische bedrijven geven hiermee de stad en haar inwoners een geschenk dat invulling geeft aan een gekoesterde wens: het zichtbaar maken van de maritieme identiteit en de verbondenheid met de zee. De symmetrische H-vorm van de bolder maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.
Dubbele Bolder
Een maritiem icoon is een teken waarbij de diepe verbondenheid met de zee en de zeevaart in vorm en betekenis samenvallen. In Den Helder gaat het om het verhaal van de lokale identiteit die deze stad belichaamt: stoer en energiek, solide en nuchter. De bronzen, robuust verankerde zes meter hoge bolder, toont dit. De vorm van een bolder- twee gekoppelde kruisen – staat symbool voor verbondenheid en karakteriseren het ‘met beide benen op de grond staan’. Hier kan je aanmeren, ben je welkom, ben je veilig. Vanuit deze thuishaven kun je vertrekken en terugkeren. Het leven als reis. Trossen vast, trossen los. De teksten aan de voeten van de bolder verbeelden dat wat overblijft na het denkbeeldige stijgen en dalen van het waterpeil: de zin voor geschiedenis, de namen, de gedichten en de herinneringen.
Gemeenschappelijke inspanning
De bolder is tot stand gekomen op initiatief van Zeestad, die daarmee invulling wil geven aan de wens van de stad om zichtbare maritieme identiteit op de stationslocatie. Creatieve geesten die betrokken zijn bij de stedelijke vernieuwing in het stadshart, werkten de afgelopen maanden aan een invulling van de maritieme wens: stedenbouwkundigen Edzo Bindels en Maarten Buijs van West8, beeldend kunstenaar Marc Ruygrok en lichtontwerper Juliette Nielsen. De Helderse Historische vereniging vervaardigde de geschiedkundige basis voor het maritieme verhaal. Het Maritieme Bedrijfsleven – zoals Damen Shipyards, Peterson, DHSS en Port of Den Helder, de Teso, Citymarketing, De Koninklijke Marine en diverse andere partijen bieden de bolder aan aan de stad. De gemeente, in de persoon van burgemeester Koen Schuiling neemt het geschenk dankbaar in ontvangst: De Bolder is als de H van Helder. Samen met een in het plaveisel aangebrachte hoofdletter D ontstaat een beeldmerk voor Den Helder. Met de klokkentoren van het station en de watertoren vormt de bolder een driehoek die het prachtige nieuwe stationsgebied in ruimtelijk zin, zowel overdag als ’s avonds, definieert. Een iconische toevoeging dat het maritieme karakter van de stad goed weergeeft.