Het Atlantikwall Centrum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Den Helder en van de Atlantikwall in Nederland. Centraal staan de bombardementen op de stad, de aanleg van de linie, de vlucht en de evacuatie van de inwoners en de sloop van hun huizen.

Op bevel van Hitler hebben tienduizenden arbeiders in de Tweede Wereldoorlog langs de West-Europese kust een verdedigingslinie aangelegd. Een gigantische linie van de Noordkaap tot aan de Spaanse grens; dat was de Atlantikwall.

Het Atlantikwall Centrum is één van de tien Atlantikwall locaties die in het Waddengebied voor publiek zijn geopend. De presentatie is opgebouwd langs twee wanden: een chronologische wand die in hoofdlijnen het verhaal van de oorlog laat zien en een geografische wand die een indruk geeft van de Atlantikwall van de Noordkaap tot aan de Spaanse grens. Tussen deze wanden worden de belangrijkste thema’s uitgewerkt in eilandvitrines.

Het Atlantikwall Centrum is officieel geopend op donderdag 23 mei 2019 en is vanaf 24 mei 2019 geopend voor publiek. Meer informatie kunt u vinden op de website www.atlantikwallcentrum.nl