Vissers, redders, scheepstimmerlui en de marine hebben in 200jaar van het dorpje Helder een stad gemaakt. Tot de Tweede Wereldoorlog beleeft Den Helder gouden jaren. Na de oorlog moet de zwaar gebombardeerde stad herbouwd worden. Er komen nieuwe wijken bij en de marinewerf verandert. Maar Den Helder is nog altijd een stad met een sterke band met het water.
Volg vanaf station Den Helder de blauwe pijlen van Marsdieproute en luister naar de verrassende mini-documentaires over bijvoorbeeld het leven in de Visbuurt en het werk op de Rijkswerf. Of de jongedame die in een volle ‘feeëntrein’ naar Den Helder komt om samen met haar jonker naar het jaarlijkse assaut – gala – van het Koninklijk Instituut voor de Marine te gaan. Waan je even terug in vroeger tijden. En ondertussen zie je de vernieuwing in de stad, beleef je de fraaie voormalige Rijkswerf Willemsoord en waai je uit op de dijk. Op de verschillende terrassen onderweg is het goed toeven.
De route is als een ‘ommetje’ te lopen. Vanaf het station over de Beatrixstraat richting Willemsoord. Daarna over de oude Rijkswerf richting de dijk. De wandeling gaat tot de locatie van het voormalige ’t Huys Tijdverdrijf en via het Stadspark terug naar het station. Al met al is de route ruim 4 km.
Zie op deze kaart de locaties van alle vertelpunten langs de route. De routes is eveneens verkrijgbaar bij de Experience Store aan de Spoorstraat 2 in Den Helder en is los toegevoegd aan alle citymaps en fiets- wandel- vaarkaarten verkrijgbaar bij de meeste ondernemers in Den Helder en omgeving.