Op de Oude Rijkswerf Willemsoord is niets middelmatig; geen gebouw wordt hier neergezet om na enige tijd weer te verdwijnen. Monumentale kwaliteit en duurzaamheid staan voorop. De Rijkswerf heeft dan ook tot op de dag van vandaag een markante betekenis voor Den Helder. Het geheel straalt de identiteit uit van de historische aanwezigheid van de marine.

Het stadhuis wordt dan ook een attractie die onmiddellijk indruk maakt op de beleving van gebruikers en bezoekers. Dat gebeurt als het wordt ingepast in twee bestaande monumentale gebouwen met hun bijzondere openbare omgeving. De hele ambiance benadrukt de nautische geschiedenis met haar markante culturele identiteit. De gebouwen op de Rijkswerf zijn stuk voor stuk geschikt voor herbestemming. Ze spreken nog meer tot de verbeelding als het bijzondere gebouwen betreft die publieke functies huisvesten. Daar kan dan iedereen dagelijks van genieten. De herhuisvesting in de

Mastenloods en de Zeilmakerij draagt aanzienlijk bij aan de identiteit en de belevingswaarde van Willemsoord dat steeds meer een deel van de stad wordt. De negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse ingenieursarchitectuur van de Rijkswerf is karakteristiek en blijft die historische sfeer beheersen.

Willemsoord als stedelijk erfgoed wordt door bewoners en bezoekers van Den Helder steeds meer gewaardeerd. Het gebied heeft tijd nodig om door stap voor stap voort te bouwen op geschiedenis zich te ontwikkelen tot een volledig geïntegreerd stadsdeel. Nu wordt een grote stap voorwaarts gemaakt. Die belevingswaarde van de Rijkswerf is uiterst intens door de nabijheid van de dokken en de wonderbaarlijke nautische fragmenten die verspreid liggen over de kades. Uitgangspunt voor de inrichting van de openbare ruimte is versterking van de beleving door de tastbare leesbaarheid van de nautische geschiedenis. Zo ontstaat een podium dat voor de toekomst werkt als een magneet. Daar wil je werken, cultuur opdoen en recreëren.
De aanlooproute naar de Rijkswerf, is de laatste jaren voorbeeldig opgeknapt. Of je nu diametraal wandelt

door de binnenstad via de Spoorstraat of van de watertoren, het voormalige postkantoor en het station via de Beatrixstraat loopt: je verheugt je al wandelend op de ontvangst op Willemsoord! Daar ervaar je wat de impact is van grootschalige restauraties. Door de permanente toegankelijkheid van een publieke straat dwars door de verbouwde voormalige Mastenloods krijgen inwoners van Den Helder en medewerkers de kans om het historische gebouw op een unieke manier te beleven. De uitstraling van deze plek maakt je trots daarbij te horen.

Fons Asselbergs

Voormalig directeur van de Rijksdienst Monumentenzorg