Kunstenares Maria Glandorf opende een beeldenfort wat bezocht kan worden in een van de remises in de Liniedijk van de Stelling van Den Helder. Remise ‘De Schatkamer’ vervult de wens om de forten en bunkers in het omvangrijke verdedigingswerk van Den Helder een nieuwe bestemming te geven.

Ontwikkeling van de Stelling

De liniedijk die drie forten aaneen verbindt, kan prachtig worden ontwikkeld tot een soort kralensnoer met interessante bezienswaardigheden. Van kunstobjecten tot historie, van een optreden tot een minimuseum. Een van de eerste ontwikkelingen is een indrukwekkend kunstproject in de remise op de Liniedijk tegenover Triade. Het project heet De Schatkamer. Beeldend kunstenares Maria Glandorf heeft de remise aan de binnenzijde samen met Stichting Stelling Den Helder ingericht als schatkamer en haar metershoge beelden hier tentoongesteld.

Remise ‘De Schatkamer’

Maria Glandorf is beeldend kunstenares. Op een van haar reizen door Europa kwam ze in contact met de Zwitserse kunstenaar Hans Josephsohn. Zijn kunstwerken staan opgesteld in een speciaal daartoe ontworpen gebouw, museum La Congiunta. Dit museum staat in het plaatsje Giornico, midden in het landschap en ziet er uit als een betonnen kolos. Kenmerkend van dit museum is de lichtval en de eenvoud van de betonnen wanden. De kunstwerken van Josephsohn komen zo optimaal tot hun recht.

Met het concept van La Congiunta in het achterhoofd en met de ervaringen van het licht dat Den Helder kenmerkt, is Maria Glandorf op zoek gegaan naar een ruimte in Den Helder waar ze haar kunstwerken permanent kan exposeren. Stichting Stelling maakte de remise geschikt voor gebruik als atelier. De remise is nu omgebouwd tot ‘schatkamer’ voor de kunstwerken van Maria Glandorf. Belangstelling om het beeldenfort een bezoekt te brengen? Maak een afspraak via beeldenfort.nl.