Wie Den Helder binnen komt rijden of varen, wordt verwelkomd door een spraakmakend gebouw aan de Maritieme Binnenhaven: de schouwburg van Den Helder. Op de oude Rijkswerf Willemsoord staat een van de meest bijzondere schouwburgen van het land. De Kampanje is zelfs het boegbeeld van de transformatie van Willemsoord. De nieuwe invulling toont respect voor de monumentale waarden van het gebied en de panden, het benadrukt het karakter van de werf. Als locatie is gekozen voor de voormalige Ketelmakerij (1920) in combinatie met De Kathedraal (1916), het voormalige Machinaal of Bankwerkerij. Vestiging van de schouwburg in deze gebouwen heeft een compleet nieuwe identiteit aan de entree van de stad gegeven.
De grote zaal met het hoofdtoneel is ondergebracht in de Ketelmakerij, evenals de foyer en enkele aanvullende onderdelen. De kleine zaal paste daar niet meer bij, deze is ondergebracht in de Kathedraal, gecombineerd met een stadsentree, een grand café en een vlakke vloer theater. Het Nationale Reddingmuseum Dorus Rijkers is op dezelfde plek gebleven, maar is beter zichtbaar door de ontwikkeling van de schouwburg. Daarnaast vormt het vrijkomen van de voormalige schouwburglocatie aan het Bernhardplein de sleutel voor het ingrijpend verbeteren van de huidige binnenstad (Halter Bellevue).
Een goede schouwburg functioneert in een wisselwerking met de omgeving en dan vooral met de horeca en winkels. Bezoekers maken gebruik van de horeca in de omgeving, voor of na de voorstelling. Passanten kunnen de foyer ook als café gebruiken, dus zonder theaterbezoek. In de voormalige schouwburg miste dit alles. Deze stond als verloren aan de verkeerde rand van het winkelgebied. Hierdoor vulden winkelen, horeca- en theaterbezoek elkaar niet aan.
Verplaatsing van de schouwburg naar Willemsoord versterkt dus de wisselwerking met de omgeving, als onderdeel van een breder cultureel programma. Hierdoor ontstaat als vanzelf meer sfeer en levendigheid op Willemsoord. Maar ook de schouwburg zelf spint er garen bij. Niet alleen beschikt men nu over een gebouw met allure, ook is er meer capaciteit ontstaan door de aanleg van de schuinere vloer en beter zicht op het toneel. De grotere toneelopening maakt een ruimere programmering mogelijk.
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. uit Warmenhuizen heeft de bouw uitgevoerd. De schouwburg is 16 oktober 2015 feestelijk geopend.