Schouwburg de Kampanje in Den Helder heeft de Arie Kepplerprijs gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. In deze categorie was tevens de nieuwe Helderse bibliotheek School 7 genomineerd.

Juryoordeel

Dit project is meer dan een herbestemming; het is een kunststukje van stedelijke transformatie. Het silhouet van de loods is flink veranderd door de toevoeging van een toneeltoren. Dat is niet storend, integendeel. Een van de juryleden zegt zelfs nog nooit zo’n mooie toneeltoren gezien te hebben. In schouwburg De Kampanje draait alles om zien en gezien worden. De theaterzaal is als een glazen doos in het gebouw geschoven. Oude kranen en katrollen zijn opnieuw benut als geleiders van installaties en theaterlampen. Het is goed om juist dit soort details te koesteren. Deze industriële relicten zijn sfeermakers en verhalenvertellers die het gebouw karakter geven.

Arie Keppler

De prijs is vernoemd naar ir. Arie Keppler, directeur van de Amsterdamse Woningdienst en in 1916 medeoprichter en secretaris van de ‘Adviescommissie voor Bouwontwerpen en uitbreidingsplannen in Noord-Holland’, de voorloper van de Stichting MOOI Noord Holland die in 2016 dus haar honderdste verjaardag viert. Voor Arie Keppler waren schoonheid en maatschappelijke relevantie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voor de tweejaarlijkse Arie Kepplerprijs hadden zich 89 projecten aangemeld in vier categorieën. Met de erepenningen van de stichting Mooi Noord-Holland worden uitmuntende prestaties op het gebied van ruimtelijke kwaliteit in Noord-Holland beloond.