Den Helder heeft zich in 15 jaar ontwikkeld van krimpgemeente naar groeiparel in de Kop van Noord-Holland. Wat is het geheim van dit succesverhaal? Ontdek het zelf op woensdag 27 september in Den Helder. Een dag vol interessante lezingen, prikkelende presentaties, interactieve workshops en verrassende locatiebezoeken. Initiatiefnemer van het event is Zeestad, dat in opdracht van gemeente en provincie eindverantwoordelijk is voor de stedelijke vernieuwingsopgave in Den Helder.

Meld je nu aan voor 27 september

Het volledige programma kun je hier downloaden

Marichel Weel, algemeen directeur van Zeestad, maakte medio juni tijdens de nationale vastgoedbeurs PROVADA het officiële programma bekend van het landelijke congres. “Een keur van topambtenaren, architecten, ontwikkelaars en andere expertsprekers vertellen op 27 september hun verhaal, gelardeerd met praktische voorbeelden. Je ontdekt hoe een middelgrote stad met grootstedelijke uitdagingen zich opnieuw kan uitvinden. Op de dag verzorgen zes landelijke netwerkorganisaties parallelsessies over actuele thema’s die spelen in elke stad en regio in Nederland. Platform 31, INretail, Platform De Nieuwe Winkelstraat DNWS, M50 Middelgrote Gemeenten, KERN Centrum voor Vastgoedprofessionals, en de Nationale Retailagenda van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunen het initiatief van Zeestad.”

Stedelijke vernieuwing in de praktijk

  • Wat is de achtergrond van de wederopstanding van Den Helder?
  • Wie waren de spelbepalers?
  • Op welke wijze hebben sleutelspelers in goed vertrouwen samengewerkt?
  • Waar kwam het geld vandaan voor de investeringen?
  • Waarom moeten gemeenten zich laten inspireren door de mijlpalen die Den Helder heeft geboekt?
  • Wat is de rol van bedrijfsleven en ondernemers bij stedelijke vernieuwing?

Den Helder is anno 2023 een bloeiende stad waar de woningbouwopgave gelukkig wel wordt versneld, er veel banen zijn te vergeven, en de middenstand en horeca profiteert van het toenemende toerisme. Ook de andere drie gemeenten in de Noordkop plukken de vruchten van het economisch en sociaal-maatschappelijke succes. De transformatieopgave is echter nog lang niet klaar. Talloze projecten zijn in de schetsfase of zitten midden in de realisatie.

Leren en netwerken

Het congresprogramma in Theater de Kampanje van 10.00 tot 17.00 uur bestaat uit een plenair ochtend- en middagprogramma. In de ochtend komen de belangrijkste spelbepalers van de stedelijke vernieuwing in Den Helder aan bod: Michiel Wouters, wethouder stedelijke ontwikkeling bij gemeente Den Helder, Marichel Weel van Zeestad, Robbert Waltmann van Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed, en Edzo Bindels van internationaal ontwerpbureau West8. Deze stedenbouwkundige leidt sinds 2006 de ontwikkeling van het gehele stadshart. Er spreken ook smaakmakers van buiten de regio. Zoals oud-wethouder Samir Bashara, tegenwoordig directeur van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West in Amsterdam. Oud-wethouder Marijke van Hees, sinds 2015 voorzitter van de Nationale Retailagenda van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving namens het College van Rijksadviseurs. En senior landschapsarchitect Bart Bomas van BVR uit Rotterdam, adviseurs ruimtelijke ontwikkeling.

Na de lunch kun je deelnemen aan vier parallelsessies op locatie in het stadshart van Den Helder. De workshops worden geleid door zes landelijke netwerkpartners. De thema’s zijn Gebiedsontwikkeling, Retail & Horeca, Samenwerken en Participatie, en Arbeidsmarkt en Wonen.

Het slotprogramma staat in het teken van de grote betekenis van erfgoed en cultuur voor stedelijke vernieuwing. Sprekers zijn wethouder Fotigui Camara van gemeente Den Helder, John Sijmonsbergen, algemeen directeur Koninklijke Defensiemusea, Sander Boschma van Triade, Arjaen Kersten van Theater De Kampanje, en oud-museum directeur Ralph Keuning, adviseur natuurgebied en kunstwerk De Nollen in de duinen van Den Helder. Het congres wordt uitgeleid door burgemeester Jan de Boer van Den Helder.

Meld je aan

Het aantal kaarten is beperkt, dus registreer je snel op de website van De Kampanje op Willemsoord. Het theater verzorgt de volledige reservering op naam en betaling. Relaties van Zeestad kunnen zich gratis aanmelden. Leden en deelnemers van de zes nationale partnerorganisaties ontvangen met een speciale kortingscode een fikse korting op de toegangsprijs. Na registratie (en betaling) ontvang je per email een automatische bevestiging vanuit theater De Kampanje. Een regulier ticket kost €242,- inclusief 21% btw (€ 200,- exclusief BTW).

Klik hier om je direct te verzekeren van een entreekaart voor het event:

https://www.kampanje.nl/voorstellingen/6527/Congres_workshops_en_stadssafari/Het_Geheim_van_Den_Helder

Geregistreerde deelnemers ontvangen vanaf begin september een email die hen wijst op de mogelijkheid zich op te geven voor twee van de vier parallelsessies op 27 september.

Stel uw vraag

Komt je er niet uit met de registratie of wil je een collega meenemen? Neem van maandag t/m donderdag telefonisch contact op met Zeestad en vraag naar Una Wierstra, 06-50086178 of mail naar info@zeestad.nl

Kleine letters

Zeestad wil het event zoveel mogelijk kostendekkend organiseren. Afmelden is geen probleem. Meld je alsjeblieft aan voor 15 september in verband met catering, administratie en andere kosten die wij moeten maken. Mocht je op 27 september niet komen opdagen, zien wij ons gedwongen om €75,- in rekening brengen. Dank voor je begrip en medewerking.