In mei 2016 is de nieuwe bibliotheek aan de Weststraat officieel geopend, door middel van een feest voor de hele binnenstad. Helder Vastgoed was de ontwikkelaar van de nieuwe bibliotheek in het pand School 7. De inbreng van Zeestad bestond uit het onderzoeken van de haalbaarheid, het opstellen van de stedenbouwkundige randvoorwaarden en beeldkwaliteitsplan, begeleiden van de  architectenselectie en een forse bijdrage in de onrendabele top van de nieuwe bibliotheek.

Dit alles heeft geresulteerd in een prachtig gebouw, waarbij OUD (School 7) en NIEUW naadloos in elkaar overgaan! Op 28 augustus 2018 werd de nieuwe bibliotheek zelfs uitgeroepen tot beste bibliotheek van de WERELD.  Een grote eer en een bijzondere titel (Public Library of the Year Award 2018), die ze naar eigen zeggen te danken hebben aan “geweldige architecten en een echte huiskamersfeer”.

Den Helder heeft het aflopen jaar veel buitenlandse bezoekers mogen ontvangen die dit bijzondere concept met eigen ogen wilde aanschouwen.