Dit wordt het nieuwe stadhuis: ruimtelijk, sfeervol en ook statig

De ruimtelijke publieksstraat, de sfeervolle trouwzaal en de statige raadszaal. In de nieuwste Stadhuiskrant krijgen inwoners van Den Helder een mooi beeld van het toekomstige stadhuis in de gebouwen 66 en 72, aan de hand van de laatste sfeerimpressies van architectenbureau Office Winhov. Dit is de derde Stadhuiskrant uitgegeven door Zeestad, met de bedoeling om inwoners van Den Helder goed te informeren over de ontwikkelingen rondom het stadhuis.

Architect Jan Peter Wingender geeft bij de nieuwe sfeerbeelden uitleg. Zo vertelt hij dat er in de publieksstraat ruimte is voor liefst vijfhonderd mensen, waardoor het nog altijd mogelijk is om evenementen te houden in deze hal. “Deze ruimte geeft Den Helder z’n geschiedenis terug”, zegt hij. “Deze entree, de grote ontvangstruimte is ook een verbindingsstraat tussen de kade en Willemsoord. Het wordt de ruimte voor het publiek, die geschikt is voor evenementen. Het is dus een multifunctionele plek voor de stad, daar hebben we ‘m echt op ontworpen.” Ook gaat de architect in op kleurgebruik en het mooi inpassen van de techniek in de gebouwen, terwijl de ruimtes tegelijkertijd zo authentiek mogelijk blijven.

Directeur Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad, en eveneens opdrachtgever voor de bouw van het stadhuis, gaat in op de ontwikkelingen die plaatsvinden op de voormalige Rijkswerf. “Wat wij hier doen is een juweel oppoetsen. Wij hebben als plannenmakers een grote verantwoordelijkheid om de nautische identiteit en karakter in stand te houden, te koesteren en als het even kan te versterken. We staan op de schouders van reuzen, die dit juweel hebben gevormd en wij bouwen daarop voort.”

Naast nieuwe beelden zijn er juist ook oude beelden opgenomen in de Stadhuiskrant. Namelijk van de jaren dat gebouw 72 nog volop in gebruik was door de zeilmakers, de takelaars en de isoleerders. De foto’s geven een mooi inkijkje in vervlogen tijden, naar een tijd waarin het gebouw nog volop in gebruik was. Dat gebeurt met de ingebruikname van het stadhuis in 2023 ook weer.